Bebeği Sütten Kesmek İçin Okunacak Dua
Bebeği sütten kesmek için okunacak dua annenin süreci kolay geçirmesi sağlanabilir. Normal şartlarda bir bebek en az 2 yıl anne sütü ile beslenmelidir. Bu sürenin dolması ardından bebeğin sütten kesilmesi için dua edilebilir.
Her şeyde olduğu gibi bebeği sütten kesmek için okunacak dualar vardır. Önemli olan, duanın içtenlikle edilmesidir.
Bebeği sütten kesmek için okunacak dua konusuna geçmeden önce belirtmemiz gereken şu ki, bebekler sütten erken kesilmemelidir. Zira anne sütü bebek için faydalı ve gereklidir. Zira, Peygamberimiz (SallAllahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyuruyor: “Allahümme bârik lenâ fihi ve zidnâ minhü.” “Zira yiyecek ve içecek olarak sütten daha yeterli bir şey yoktur.”
İçerik Tablosu
Kuran’da Emzirme Suresi Var Mıdır?
Yeni doğum yapan anneler herhangi bir rahatsızlık yaşamıyor ve engel taşımıyorlar ise bebeklerini 2 yaşına kadar emzirmelidir. Bebeği memeden kesmek için dua etmeden önce bu hususun göz önünde bulundurulması gerekir.
Bu tip durumlarda başvurulan Kuran’da emzirme suresi var mı sorusu ile ilgili bilinmesi gerekenler şöyledir:
- Kişinin bebeğini 2 yıldan fazla emzirmesinin caiz olmadığı bilinir.
- Kuran-ı Kerim’in Bakara Suresi’nde emzirme ile ilgili şöyle buyrulur; ”Emzirmeyi tamamlamak isteyen(babalar) için, anneler, çocuklarını iki tam yıl emzirirler. Onların (annelerin), yiyeceği ve giyeceği ‘maruf'(örfe uygun) olarak, çocuğun babasına aittir. Bir kimseye, gücünün yeteceği dışında, bir sorumluluk yoktur. Ne anne, doğurduğu, ne de baba, çocuğu sebebiyle zarara uğramasın. Varis üzerine de bunun benzeri bir durum (söz konusudur). Şayet (anne ve baba), aralarında istişare ederek, (çocuğu, iki yıldan önce) sütten kesmek isterlerse, ikisi için de bir sakınca yoktur. Yine, şayet çocuğunuzu, süt anneye emzirtmek isterseniz, ‘maruf'(örfe uygun) ücretini ödediğiniz takdirde, bir sakınca yoktur. Allah’tan korkup-sakının ve bilin ki, muhakkak Allah, yaptıklarınızı görendir.”
Kuran’da Anne Sütünü Konu Alan Ayetler Var Mıdır?
Doğum yapan annenin herhangi bir sağlık sorunu yoksa ve bebeği emzirmeye yetecek kadar süte sahipse 2 yıl boyunca süt verme işlemi gerçekleştirilmelidir. Aksi durumlarda bebeğin gelişimi yavaşlayabilir.
Kuran’da yer alan anne sütü ile ilgili ayetler şunlardır:
- Kuran’da yer alan bilgilere göre bebeğin iki yıl boyunca emzirilmesi gerekir.
- Bu hüküm emzirmeyi tamamlamak isteyen anneler için geçerlidir. Herhangi bir sebepten dolayı kişinin süt veremiyor olması halinde durum zorlanmadan ek gıda ile beslemeye geçilebilir.
Bebek Ne Zaman Sütten Kesilir?
Yeni doğan bebeğin düzenli şekilde anne sütü ile beslenmesi gelişimini destekleyen en önemli faktördür. Çocuğu sütten kesmek için okunacak dua etmeden önce mutlaka bu durumu düşünün.
İslam dinine göre bebeğin ne zaman sütten kesileceği ile ilgili bilinmesi gereken noktalar şöyledir:
- Anne sütü bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirdiği için kalkan görevindedir.
- Anne sütü ile beslenen bebeğin ekstra su içmesine gerek yoktur. Bu süreçte sadece anne sütü yeterli görülür. Gerekli takviye verilmesi ardından bebeği memeden ayırma duası okunabilir.
- Anne sütü bebek için kolay sindirilen besindir. Bu yüzden ishal, kabızlık, kolik oluşumu çok fazla olmaz.
- Anne sütünde yer alan demir ve kalsiyum bebeğin bağırsaklarında emilerek yararlı bir hal alır. Böylece raşitizm ve kansızlık ortadan kalkar.
- Bebeğini emziren anne fazla kilolarından kurtulurken rahmin hızlı şekilde toparlanması sağlanır. Meme ve yumurtalık kanserinin görülme oranı azalır.
- Tüm bu yararlı hallerin yanı sıra bir bebek İslam dinine göre 2 yaşına kadar emzirilebilir. Bu süreç gerekli hallerde daha erkene çekilebilir.
Bebeği İki Yıldan Fazla Emzirmek Haram Mıdır?
Yeni doğan bebek gelişimini tamamlaması için anne sütü ile beslenir. Gerekli vitamin takviyelerinin alınması ve bebeğin sağlıklı olması halinde sütten kesilebilir.
Bu noktada İslam dinine göre bebeği iki yıldan fazla emzirmenin haram olup olmadığı ile ilgili bilinmesi gerekenler şöyledir:
- Anne sütü ile beselenen bebeklerin 2 yıldan fazla süren emzirme durumu ile alakalı İmam-ı Şâfiî gibi çocuk kendi kendine yemeğini yiyinceye kadar emebileceği görüşünü ifade eden âlimler bulunur. (İbni Arabî, Ahkâmü’l-Kur’ân, 1/202.)
- Yeni doğan bebek ister kız ister erkek cinsiyetinde olsun İmam-ı Âzam’ın içtihadına göre emzirme süresi otuz ayı geçirmemeli görüşü hakimdir. Fakat çocuğun beslenme problemi varsa, uzatılmasında da sakınca görülmediği öne sürülmektedir. Sonuç olarak iki yılı geçkin emzirmeler haram olarak görülmez.
Bebeği Sütten Kesmek İçin Okunacak Dualar Nelerdir?
Anne sütüne alışan bebekler zamanı gelince sütten ayrılmak istemez. Bu noktada anneler çeşitli yöntemler dener.
Buna göre bebeği sütten kesmek için okunacak dualar ise şöyledir:
- İslam dininde yer alan bebeğin sütten kesilmesi ile ilgili kesin bir dua kalıbı yoktur.
- Kişi kendi hislerine göre Allah’a sığınarak dua ederken bebeğinin sütten kesilmesi konusunda da dua edebilir.
- ”Allah’ım! Senin rızan doğrultusunda çocuğumu 2 yıldan sonrası için sütten kesmek istiyorum, sen bana yardım et, işimi kolaylaştır” şeklinde bebeği sütten kesmek için okunacak duaedilebilir.