Bebeğin Kulağına Ezan Okuma İsim Koyma

07.05.2021
11.216
Bebeğin Kulağına Ezan Okuma İsim Koyma

Bebeğin kulağına ezan okuma isim koyma, bebeğin doğumu ardından yapılan, Hz. Muhammed’in kendi torunu için de gerçekleştirdiği dini bir ritüeldir. Bebeğin kulağına ezan okuma isim koyma sürecinde ilk olarak anlamlı bir isim bebeğe verilmelidir. Ardından bu ismin ezanla ona söylenmesi gerekir. Bebeğin kulağına ezan okuma için önceden bir gün belirlemek doğru olur. Diğer yandan özel bir mekânın bu işlemler için seçilmesi gerekmez. Bebek evdeyken veya hastanedeyken bebeğin kulağına ezan okunmasında bir sakınca görülmemiştir.

Bebeğin kulağına ne zaman isim okunur?

Bebeğin kulağına ismi okuma zamanı, bebeğin doğumu ardından geçen 1 hafta içinde herhangi bir gün olarak seçilebilir. Bebek doğduktan sonra 1 hafta içinde kulağına ezan okunması ve isminin kulağına söylenmesi uygun bulunur. 1 hafta içinde belirli sebeplere bağlı olarak vakit bulamayan aileler ise en erken dönemde ezan okuma ve kulağa isim söyleme işlemlerini gerçekleştirmelidirler.

Bebeğe nasıl isim koyulmalıdır?

Bebeğe koyulacak doğru isim, anlamlı bir isimi ifade eder. Hz. Muhammed, Allah’ın huzurunda insanların isimleri ile çağırılacaklarını ifade ederek, çocuklara anlamlı isimlerin koyulması gerektiğini belirtmiştir. Bu yüzden bebeklerin kulağına fısıldanan isimlerin bir anlamı ifade eden isimler olmasına dikkat edilmelidir.

Bebeğin kulağına ezanı kim okur?

Bebeğin kulağına ezanı kim okur?

Bebeğin kulağına ezanı okuyan kişi genelde, ailenin büyükleri arasından seçilir. Bebeğin kulağına ezanı okuyan kişinin ailedeki yaşça büyük olan kişiler arasından olması geçmişten günümüze tercih edilir. Dede, amca veya ailenin diğer büyüklerinden herhangi biri ezanı bebeğin kulağına okuyabilir. Ancak bebeğin kulağına ezan okuma ve isim koyma baba sorumluluğudur.

Bebeğin kulağına baba ezan okuyabilir mi?

Her ne kadar geçmişten günümüze adet olarak süregelen inanışa göre, aileden bir büyüğün bebeğin kulağına ezan okuyum isim koyacağına inanılsa da bu görev aslında babanındır. İsim koyarken ezan ve kamet okuma bilindiği gibi sünnettir. Bunun için baba bu asli görevini yapabilir ve bebeğin kulağına ezan okuyup, bebeğin kulağına ismini kulağına seslenebilir.

Bebeğin kulağına annesi ezan okuyabilir mi?

Yukarıda da belirtildiği üzere, bebekler doğduktan sonra kulağına ezan okuma isim koyma sünnettir. Anne bebeği doğduktan sonra 40 gün lohusalık döneminde olacaktır. Lohusalık döneminde anne abdest alıp bebeğin kulağına ezan okuyamaz. Dini alimlerin söylemleri de bu şekildedir.

Bebeğin kulağına ezan okuma isim koyma öncesinde yapılanlar

Bebeğin kulağına ezan okuma, isim koyma öncesinde yapılan, ezanı okuyacak ve ismi bebeğin kulağına söyleyecek olan kişini abdest almasıdır. Bunun öncesinde ise anne ve babanın da razı geldiği bir aile büyüğü bu iş için seçilmelidir. Ardından abdest alan aile büyüğü ezan okuma ve ismi bebeğin kulağına söyleme işini üstlenmelidir. Bebeğe isim koyma konusunda anne ve baba isim konusunda rıza göstermeli ve her ikisinin ortak kararı olması en doğrusudur.

Bebeğin hangi kulağına isim söylenir?

Bebeğin hangi kulağına isim söylenir?

Bebeğin isim fısıldanan kulağı, sağ kulağıdır. Bebeğin kulağına ezan okuma isim koyma süresinde ilk olarak isim koyulur, ardından ezan ve isim bebeğin kulağına okunur. Bebeğin kulağına ezan okunduktan sonra ismi sağ kulağına üç defa söylenir.

Bebeğin kulağına ezan okuma isim koyma nasıl yapılır?

Bebeğin kulağına ezan okumak, isim koymak için yapılacaklar şunlardır:

  • İlk olarak bebeğe anlamı olan bir isim koyulması tercih edilir.
  • Ardından doğumundan sonraki bir hafta içinde bu isim kulağına söylenmeli ve öncesinde ezan okunmalıdır.
  • Ezan okuma için seçilen aile büyüğü abdest almalıdır.
  • Ardından bebeği kucağına alıp, kıbleye dönerek besmele çeker.
  • Hemen ardından bebeğin sağ kulağına ezan okur.
  • Bebeğin sol kulağına ise kamet okunur.
  • Ezana ve kamet ardından bebeğin sağ kulağına ismi üç defa söylenir.

Bebeğin kulağına okunan ezan

Bebeğin kulağına isim koymak için okunacak ezan:

  • Allahu Ekber,
  • Allahu Ekber,
  • Allahu Ekber,
  • Allahu Ekber,
  • Eşhedü en la ilahe illallah (iki kere),
  • Eşhedü enne Muhammeden resulullah (2 kere),
  • Hayya ale-salah (2 kere)
  • Hayya alel-felah (2 kere),
  • Allahu Ekber (2 kere),
  • La ilahe illallah

Şeklinde bebeğin sağ kulağına ezan okuması yapılır.

Bebeğin kulağına okunan kamet sözleri

Bebeğin sol kulağına okunacak kamet sözleri şu şekildedir:

  • Allahu Ekber (4 kere),
  • Eşhedü en la ilahe illallah (2 kere),
  • Eşhedü enne Muhammeden resulullah (2 kere),
  • Hayya alae-salah (2 kere),
  • Hayya alel-felah (2 kere),
  • Kad kameti’s-salat (2 kere),
  • Allahu Ekber (2 kere),
  • La ilahe illallah,

İsim koymak için bebeğin sol kulağına kamet bu şekilde kamet okunur ve bebeğin kulağına isim söylenmesine geçilir. Bebeğin sağ kulağına konulacak isim üç kez söylenir. İsim koyma işlemi bittikten sonra bebekler için isim koyma duası okunabilir.

Bebeğe isim koyduktan sonra okunacak dua okunurken bebeğin hayırlı bir evlat olması için hep birlikte âmin denir. Bebeğe isim konduktan sonra okunacak dua şu şekilde olabilir;

Ya Rabbi! Bu bebeğe hayatı boyunca çağrılacağı bir isim koyduk. Bu ismi, kendisi için hayırlı eyle. Adını kötüye çıkaracak, kendisini utandıracak durumlardan uzak eyle. Her zaman ismiyle mutlu eyle.

Bu çocuğu ana-babasına itaatli, imanı ve dininde kuvvetli, vatanına ve milletine faydalı yetişmesini nasip eyle.

Kendisi ve ana-babasına, uzun ve hayırlı bir ömür, geniş rızık ihsan eyle.

El-Fâtiha

Bebeğin kulağına ezan okuma isim koyma sünnetle birlikte yapılır mı?

Bebeğin kulağına ezan okuma, isim koymayı sünnette yapmak mümkündür. Anne ve babalar sünneti bebeğin doğumu ardından hastane şartlarında yapmayı seçmişlerse, sünnet gününde ezan okuma yapabilirler. Din alimleri bu gibi bir durumda sakınca gördüklerini belirten ifadeler kullanmamışlardır. Bebeğin kulağına ezan okuma ve isim koyma işlemlerinde sünnet ardından veya öncesinde isim koyulup, sağ kulağa ezan okunur. Ardından sol kulağa kamet okunur ve sağ kulağa isim söyleme adımları izlenir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Arda dedi ki:

    Bebeğin kulağına okunan ismi değilde nüfusda başka isim koyulsa günah mı

Çin Takvimi Cinsiyet Hesaplama aracı ile bebeğinizin cinsiyetini hamileyken ve hamile kalmadan kolaylıkla hesaplayabilirsiniz.